Pàgines

CASNotes tercer trimestre i finals

Us deixo l'enllaç al document excel on trobareu totes les notes del curs. Si teniu qualsevol dubte, em podeu trobar al departament a l'hora habitual de classe el dimarts i el dijous o bé a la biblioteca a l'hora del pati. No cal que ningú vingui a recuperar perquè la mitjana del tercer trimestre ha donat aprovat en els casos dels suspesos en anteriors trimestres.

A descansar! Us espero el dia 25 de maig en l'entrega de notes.
SOBRE LA DESCRIPCIÓ

El primer tipus de text que hem treballat a classe és el descriptiu. Hem vist que hi ha descripcions d'objectes, d'espais, d'ambients i de persones. A continuació us adjunto una sèrie d'enllaços que us poden ajudar a crear un bon text descriptiu.

El primer enllaç pertany a un bloc d'una professora de cursos de nivell D de llengua catalana. En aquesta entrada s'ofereix una visió introductòria i teòrica d'allò que definim com a text descriptiu. Hi ha un parell d'exemples que us poden servir de model a l'hora d'escriure.

Us deixo, també, un enllaç que us portarà a uns materials d'un dels cursos de català del Consorci de Normalització Lingüística. Aneu directament a la pàgina 57, on trobareu un annex amb lèxic habitual que podeu emprar en les descripcions físiques de persones. Us recomano que llegiu alguns dels textos que s'hi ofereixen com a mostra de descripcions tant subjectives com objectives.

També resultarà profitós que feu una ullada a aquest bloc. Tot i estar adreçat a alumnes de 1r d' ESO, es tracta d'un recull molt ben triat de textos descriptius ben diferents, tant de caràcter científic, com literari. Penseu que com més exemples de textos llegiu, més aviat millorareu la vostra tècnica d'escriptura. Recordeu que en el cas d'aquests textos, cal fer servir, sobretot, un gran nombre d'adjectius i noms que facin referència a l'objecte, la persona o l'espai observats i descrits. A banda de l'adjectiu, també podeu fer servir complements del nom i comparacions tant cultes com col·loquials per referir-vos a allò que esteu descrivint.

Si us animeu a fer una bona recerca per Internet sobre el tema, hi trobareu materials interessants que recullen molts adjectius i locucions que podeu emprar en les textos. Són recursos adreçats especialment als cursos de l' ESO, però molt útils també per a vosaltres. Esteu reaprenent a escriure. Endavant!

 Per a repassar aspectes de llengua

Us recomano els següents enllaços per poder repassar aspectes sobre ortografia, lèxic o morfologia que no hagin quedat prou clars a classe:
1) Resum de gramàtica bàsica . Aquest és un bon resum sobre tots els aspectes de la llengua que hem treballat al llarg del curs: lèxic, morfologia verbal i nominal i ortografia.
2) Dictats en línia és un recurs per a practicar la vostra ortografia amb tres nivells de dificultat (intermedi, de suficiència i superior). Hi ha un text escrit i l'audició perquè pugueu corregir-lo vosaltres mateixos un cop l'hàgiu escrit.
3) A la pàgina dels Serveis Lingüístics de la UOC també hi ha un ampli resum sobre gramàtica del català: accentuació i dièresi,apòstrof, pronoms, verbs... i també hi ha recollits els castellanismes més freqüents, entre altres qüestions de lèxic. Hi trobareu diferents apartats a la part superior i podreu anar desplegant-los segons el que us convingui consultar.TEXTOS FORMALS
 Aquí us deixo un enllaç on trobareu part de la teoria referent als textos formals que estem treballant a classe. Hi teniu explicat el resum i el currículum molt detalladament. Des de l’índex de la pàgina podeu clicar directament sobre l’apartat que us interessi.  Feu-hi una ullada! A reveure.
Argumenta